Portrettekening

Anna Menkje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Werkwijze PDF Afdrukken E-mail

Ik werk vrijwel altijd naar foto's en ga ver in mijn nauwgezetheid, maar mijn portretten zijn nooit kopieën van de foto's.

Ik begin heel concreet met het uiterlijk, de buitenkant, met wat ik zie. Hoe zijn de verhoudingen in dit gezicht? Hoe staat de neus ten opzichte van de mond? Al snel gaan mijn gedachten dan naar het innerlijk. Wat weet ik van deze mens? Wat zie ik van zijn binnenkant? Welke sporen van herinneringen en levenservaringen kan ik traceren?

Dit denken en dromen gaat niet altijd bewust. Al werkende zie ik steeds meer van de ander en komen er steeds meer gevoelens op. Tegelijkertijd blijf ik gericht op de uiterlijke gelijkenis. Is de neus, de mond werkelijk die van de afgebeelde persoon? Lukt het om de gelaatsuitdrukking vast te leggen die ik zoek? Heel langzaam ontstaat mijn beeld van de mens. Ook de uitsnede, de omgeving en het kleurgebruik laten vaak iets zien van mijn persoonlijke gevoelens van de geportretteerde.

Gebeurtenissen en herinneringen laten sporen op een gezicht. Door lang met een portret bezig te zijn, verfijnt het beeld dat bij mij binnen komt. Langzaam komt de herkenning en het eindresultaat.

Het is prettig maar niet noodzakelijk om de geportretteerde te hebben gezien. Door meerdere foto’s van de persoon te ontvangen kan ik mij een beter beeld vormen. De keuze van de meest geschikte foto en uitsnede is aan mij, aangezien ook dit gebruikt wordt om mijn beeld van de geportretteerde weer te geven. Desgewenst zal ik om ander materiaal vragen om er een perfecte tekening van te maken.

Wanneer mijn benadering u aanspreekt, nodig ik uit contact met mij op te nemen.
Een gesprek van mens tot mens maakt meer duidelijk dan de woorden op een beeldscherm.
Samen kunnen we dan bekijken / onderzoeken of er een vonk overslaat.
Voordat u besluit om een portret te laten maken, kunt u diverse werken eventueel ook bij mij thuis of op een expo bekijken.
 

 

 

Laatste aanpassing op Maandag 13 Oktober 2008 21:10
 

32-jan15-02-05 .jpg
37-ton-jr15-10-05.jpg
29-opa02-12-04.jpg
38-bep26-10-05.jpg