Portrettekening

Anna Menkje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Materialen en technieken PDF Afdrukken E-mail

Houtskool - Een van de oudste tekenmaterialen, gemaakt van geschroeide wilgentwijgen.

Tekenen begint voor mij al bij het gelijkmatig zwart maken van het papier, met intens overgeven aan het zwart worden, bereid ik me voor op mijn nieuwe portret. Soms veeg ik met een doek alvast de lichtinval in het duistere vlak. Zo maakte ik bij tek. nr. 37 het ochtendlicht en bij tek. nr 39 het avondlicht. Daarna laat ik het portret te voorschijn door wegvegen van houtskool, dit gebeurt met kneepgum, doezelaar, doekjes en vooral met mijn vingertoppen. Op het goedkope ‘kladpapier’ kan het meest verfijnd gewerkt worden. Helaas vergeeld dit sterk, om deze reden werk ik nu op Canson papier.

Houtskool/pastel - Pastels zijn met de hand gerolde staafjes puur pigment, vermengd met pijpaarde en Arabische gom.

Sommige portretten ‘accentueer’ ik door met pastels over houtskool te gaan. Zoals bij het portret ‘televisieogen’ van Kick (19-02-’08). Kleur, in combinatie met het onderliggende zwart, versterkt de emotie die ik aan dit portret wilde geven. Ik werk met “Rembrandt”pastels van Talens. 

Olieverf - Olieverf wordt gemaakt van pigmenten, gewreven in een drogende (of halfdrogende) olie, zoals lijnolie, notenolie, papaverolie of safloerolie.

Er kan transparant en dekkend mee worden geschilderd, er kan direct "nat-in-nat" mee worden gewerkt en in lagen (glaceren) over elkaar heen opgebracht. Mijn eerste werken schilderde ik in de beter betaalbare ‘Winston’ verf op board. Al gauw stapte ik over op doek en werden mijn kleuren aangevuld met de ‘van Gogh’ serie. Nu schaf ik enkel de ‘Rembrandt’ kleuren van Talens aan, vanwege de bijzondere diepte en kleurklank en natuurlijk de permanente kwaliteit.

Aquarel - Transparante waterverf met veelal heldere kleuren, geschilderd op speciaal aquarelpapier, dat extra dik is en vocht absorbeert.

Aquarel vind ik ideaal voor snelle attenties, tekeningen ter illustratie van een brief of herinnering, een kerstgroet of dergelijke.

Het is een techniek, die ik bij uitzondering bij portretten toepas, aangezien ik dan toch meer voorkeur geef aan de warme tinten van de meer duurzame olieverf. Bij aquarel maak ik gebruik van de “nat-in-nat"- techniek: de kleuren worden aangebracht op het vochtige papier en vloeien in meer of mindere mate uit. Door de transparante kleuren laag over laag heen te schilderen krijg je een mooie menging van de kleuren.

 

Laatste aanpassing op Zondag 14 September 2008 09:20
 

19-fragment sumantri.jpg
27-marlies07-04.jpg
33-jan29-4-05.jpg
27-marlies07-04.jpg